Κορονοϊός και Συναισθήματα 31-3-2020

  • Post published:22 Απριλίου, 2020

Δεν υπάρχει καμία αρνητική κατάσταση στην ζωή μας που να μην κρύβει μέσα της κάτι θετικό. Βέβαια, στην περίπτωση της πανδημίας δεν μιλάμε απλώς για μία “αρνητική κατάσταση” αλλά για μία εμπειρία συγκλονιστική για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρόκειται για μία εμπειρία δυνατή, που λόγω των έντονων συναισθημάτων που την χαρακτηρίζουν θα χαραχθεί πολύ βαθιά στην μνήμη αλλά και στην ψυχή μας. Μιλώντας για συναισθήματα, δεν αναφερόμαστε μόνο σε εκείνα που είναι αρνητικά αλλά και σε κάποια θετικά συναισθήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν μέσα σε όλη αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.

Το μεγάλο στοίχημα για την διατήρηση μίας καλής ψυχολογικής κατάστασης κατά την παραμονή μας στο σπίτι είναι η αναλογία μεταξύ θετικών και αρνητικών συναισθημάτων μέσα στην ημέρα, και αυτό διότι τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα “μεταφράζονται ” στο σώμα μας σε ορμόνες. Ποιες λοιπόν ορμόνες επιθυμούμε να περιβάλλουν τα κύτταρά μας στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας; Επιθυμούμε ορμόνες που να επιτρέπουν στα κύτταρά μας να παράγουν ενέργεια και να διασφαλίζουν την σωματική και ψυχική μας υγεία ή μήπως επιθυμούμε να ζούμε σε κατάσταση Stress, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας; Παρακάτω θα αναφερθούμε σε τρεις πηγές άντλησης θετικών συναισθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε στην διάθεση για δημιουργία, στον οραματισμό και στην επικοινωνία.

Η ανάγκη για δημιουργία είναι ένα βασικό στοιχείο της ανθρώπινης προσωπικότητας. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα ταλέντα τους .Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν την διάθεση να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες. Όλοι είμαστε καλοί σε κάτι. Τώρα μας δίνεται ο χρόνος να ανακαλύψουμε σε τι είμαστε καλοί και να αντλήσουμε χαρά και πληρότητα μέσα από αυτό. Ας εντοπίσει λοιπόν ο καθένας από εμάς τον τομέα που αναδεικνύει τις δεξιότητές του και ας δημιουργήσει κάτι επάνω σε αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας απασχολημένο και μακριά από άσχημες ειδήσεις και σκέψεις.

Ο οραματισμός είναι η δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να δημιουργεί νοητικές εικόνες. Όσο πιο όμορφες είναι οι εικόνες αυτές, τόσο πιο θετικές είναι οι ορμόνες που εκκρίνονται στο σώμα μας. Καλό θα ήταν λοιπόν να αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα “χτίζοντας” όμορφες εικόνες και τοποθετώντας τον εαυτό μας μέσα σε αυτές. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές μας δράσεις. Η διαδικασία αυτή θα μας γεμίσει με αισιοδοξία και ελπίδα.

Η επικοινωνία με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας είχε χάσει την ουσία της. Τώρα πια έχουμε στην διάθεσή μας όλο τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να ακούσουμε προσεκτικά όλα εκείνα που έχει να μας πει ο εαυτός μας αλλά και ο κάθε συνομιλητής μας. Το μοίρασμα, το νοιάξιμο, η εμπιστοσύνη, το ψυχικό δέσιμο, ξαναμπήκαν στην ζωή μας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

Γεμίζοντας λοιπόν την κάθε ημέρα μας με δημιουργία, επικοινωνία και όμορφες σκέψεις, περιορίζουμε τον χρόνο που βρισκόμαστε “εκτεθειμένοι” σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Επιπλέον, δημιουργούμε ένα “αντίδοτο” θετικότητας απέναντι στον καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων που δεχόμαστε συνεχώς. Κάπως έτσι, η καθημερινότητά μας γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, πιο παραγωγική, πιο όμορφη.